Увод

Ова књига није написана плански. На основу записа из дневника, забелешки и цитата из мноштва прочитаних књига, које су оставиле нарочит утисак, временом се сакупила довољна количина материјала, из ког је настала књига.

Верујем да све оно што је проживљено и много пута провучено кроз срце може итекако користити младим људима који имају жељу да постану свештенослужитељи или да служе Богу посредством боје и музике (тј. посредством иконописа и црквене музике – прим. прев.).

Књига је подељена на три дела.

Први део говори о науци и образовању, о томе како не треба напразно трошити своје време и одлагати своје обавезе, те да је неопходно узрастати, како интелектуално, тако и духовно. Ово поглавље ће бити корисно младим људима који су се уписали у високе школе, а пре свега у богословије или академије. Међутим, важно је поменути и то да су принципи једнаки за било коју врсту образовања.

Други део је посвећен Великом посту, мени најомиљенијој теми. Нимало није случајно да су управо Великом посту и Страсној седмици била посвећена два ЦД-а хора московског Сретењског манастира, који за мене представљају највеће богатство из моје диригентске каријере. Пост представља центар црквене календарске године у којем су подједнако обједињени смисао, богословље и духовни напор, због чега му треба посветити посебну пажњу, нарочито ако се налазимо на самом почетку пута, у младости. У овом делу су присутна размишљања о покајању, о томе како треба проводити време поста, као и о одређеним деловима богослужења.

Трећи део је упућен онима који размишљају о монаштву или су тек примили анђеоски чин. Обраћајући пажњу на савремено монаштво, важно је имати у виду споменике свих епоха, како монахе раног хришћанства и средњег века, тако и монаштво деветнаестог века, као и монахе данашњице. Сви ми смо живели и живимо имајући само један основни циљ – Христа. Разни догађаји, прилике, људи и технологија, која је окружавала њих, окружује и све нас сада.

Молим од свих читалаца да се помоле.

Са љубављу,
Архиепископ Амвросије