Предговор српском издању

Драги читаоци,

Драго ми је да вас могу поздравити на страницама моје књиге, која је преведена на српски језик. Ваш језик је први, после руског, на којем излази ова књига. Ја често имам прилику да посећујем земље, које су на канонској територији Српске православне цркве. Увек се одушевљавам вером људи који живе у тим земљама, лепотом културе, љубављу ка животу, духовном снагом и храброшћу.

Моје упознавање за представницима дивних народа, обједињених под омофором Српске православне цркве, почело је још у време када сам био студент. Са мном су студирале дивне колеге, од којих су данас многи свештенослужитељи и јерарси Српске Цркве. Сви они су изузетно талентовани људи, са необичном унутрашњом дубином и искреном вером. Са многима од њих и данас одржавам контакте, пре свега духовне. Добре односе имам са Митрополитом црногорско-приморским Амфилохијем, код којег сам пре неколико година имао прилику да боравим са нашим студентима. То важи и за Епископа будимљанско-никшићког Јоаникија, који нас је топло примио на празник Светог Василија Острошког, као и за Епископа Атанасија (Јевтића). Поред тога што је посећивао нашу Академију у којој је држао своја предавања, заједно са студентима и професорима Санкт-Петербургшке духовне академије смо били гости у манастиру у којем борави.

Са посебним ганућем се сећам, како сам посећивао Свјатјејшег Патријарха Павла у војној болници, последње године његовог земаљског живота. Некако у то време сам боравио у гостима код Епископа нишког Иринеја, који је нешто касније постао Предстојатељ Српске Цркве. Та посета оставила је на мене незаборавне утиске због разговора са живим светитељима.

Нарочиту захвалност упућујем Епископу моравичком Антонију, са којим сам у исто време студирао у Московској духовној академији. Захваљујући управо иницијативи владике Антонија, постало је могуће издавање ове књиге на српском језику.

Ова књига је, пре свега, упућена омладини. Свима онима између њих, који се спремају да студирају у духовним школама, младићима и девојкама, као и онима који желе да постану свештенослужитељи, појци, диригенти (црквених хорова – прим. прев.) и иконописци, желим да упутим ове речи:

Московска духовна академија чека на вас. Дођите да студирате богословље, црквено појање, иконопис и руску духовну културу. Сви ћемо са великим одушевљењем да вас примимо у Русији, унутар зидина најстаријег духовног училишта наше земље. Академија се налази на територији духовног срца Русије, у Тројице-Сергијевој лаври, коју је основао и у којој се данас налазе мошти Преподобног Сергија Радоњешког.

Са љубављу и благословом
Архиепископ верејски Амвросије,
ректор Московске духовне академије