Беседа упућена младима

Драги пријатељи,

Вама је одређено да идете испред нас. Вас чека живот у свету будућности који ће се у потпуности разликовати од света нашег поколења. Ви сте квасац будућности човечанства, и у том смислу од вас много штошта зависи. Пре свега, од вас зависи какав ће бити свет.

Од вас се очекује да будете политичари будућности, научници, бизнисмени, педагози будућности, свештеници… Управо од вас зависи да ли ће се наше друштво изборити са негативним искуством прошлости. Због тога је потребно да будете одлични професионалци и креативни људи, без обзира чиме ћете се бавити, било да ћете предавати деци, бавити се предузетништвом или лечити људе.

Будите поштени. Научите да се молите, јер ће управо молитва бити ваш оријентир у тешким ситуацијама живота одраслих људи. Не градите зидове између себе и других људи. Не тражите разлоге који праве поделу међу људима и трудите се да не делите људе по било каквим категоријама, већ се према свима односите са једнаком добротом. Не правите паралеле између човека и његових грехова, грешака и слабости. Научите се праштању.

Ако желите да пронађете Бога, тражите Га међу људима којима је преко потребна помоћ. Бог је међу болеснима, гладнима, страдалницима и заточеницима. Он је у клиникама, у затворима, у болницама, у старачким домовима. Немојте бити оптерећени стабилношћу и комфором, и не дозволите да они управљају вашим животом.

Свет удобности је пролазан, и пре или касније се губи, ако не за сву заједницу, онда сигурно за појединца. Не оптерећујте се комфором и раскоши, јер они сметају узрастању у сваком смислу. Научите да превазилазите потешкоће тако што ћете им ићи у сусрет. На тај начин ћете себи обезбедити трајно савршенство. Имајте на уму да у овом свету не постоји ништа више што је изнад човека, тим пре од човека који је одбачен и који страда. Помозите му да устане. Тако ћете постати помоћници Божији.