О аутору

Митрополит тверски и кашински Амвросије (Јермаков), рођен је 15. јуна 1970. године.

Након завршетка средње школе, уписује се у Московску духовну богословију.

Монашки постриг под именом Амвросије, по Преподобном Амвросију Оптинском, примио је 07. априла 1994. године у Тројицком собору Тројице-Сергијеве лавре, од руке тадашњег ректора Московске духовне академије, Епископа дмитровског Филарета.

У чин јерођакона је рукоположен 29. маја 1994. године, у Тројицком собору Тројице-Сергијеве лавре, од стране Епископа дмитровског Филарета.

У септембру месецу 1994. године, био је постављен за диригента новооснованог академског хора студената богословије и академије.

У чин јеромонаха је рукоположен 08. октобра 1994. године, у академском храму Тројице-Сергијеве лавре, од стране Епископа пинског и лунинецког Стефана.

По завршетку богословије 1995. године, уписује студије на Московској духовној академији, које успешно завршава 1999. године, стекавши звање кандидата богословских наука. Исте године бива постављен за професора и диригента у московским духовним школама.

Указом Патријарха Алексија II, постављен је за проректора пастирских курсева, који су затим прерасли у Сретењску духовну академију. Као сабрат Сретењског манастира у Москви, обавља дужност канонарха и диригента Празничног манастирског хора.

Од стране Архиепископа орехово-зујевског Алексија, 03. јуна 2004. године, у саборном храму Сретењског манастира, прима чин игумана.

Одлуком Светог Синода РПЦ, од 24. децембра 2004. године, изабран је за Епископа прокопјевског, викара кемеровске епархије.

Чином архимандрита је награђен 28. децембра 2004. године, од стране Патријарха Алексија II, за време богослужења у саборном храму Сретењског манастира.

Архијерејска хиротонија је обављена 26. марта 2005. године у Храму Христа Спаситеља у Москви, на Архијерејској Литургији којом је началствовао Патријарх Алексиј II.

Одлуком Светог Синода РПЦ, од 19. јула 2006. године, постављен је за Епсикопа броницког, викара московске епархије.

Одлуком Светог Синода РПЦ, од 06. октобра 2008. године, постављен је за Епископа гатчинског, викара санкт-петербургшке епархије и ректора Санкт-Петербургшких духовних школа.

Одлуком Светог Синода РПЦ, од 12. марта 2013. године, додељена му је титула епископа „петергофског“.

За време Литургије у Храму Христа Спаситеља, 01. фебруара 2014. године, којом је началствовао Патријарх Кирило, награђен је чином архиепископа.

Одлуком Светог Синода РПЦ, од 14. јула 1918. године, постављен је за ректора Московских духовних школа. Будући ослобођен дужности ректора Санкт-Петербургшке духовне академије, постављен је за Архиепсикопа верејског и викара Патријарха московског и целе Русије.

Одлуком Светог Синода РПЦ, од 09. јула 2019. године, постављен је за в.д. ректора Сретењске духовне богословије у Москви.

Одлуком Светог Синода РПЦ, од 30. августа 2019. године, ослобођен је дужности ректора Московских духовних школа, и постављен за ректора Сретењске духовне богословије и намесника Сретењског мушког ставропигијалног манастира у Москви.

Одлуком Светог Синода РПЦ, од 25. августа 2020. године, ослобођен је дужности ректора Сретењске духовне богословије и намесника Сретењског мушког ставропигијалног манастира у Москви, и изабран за епископа тверског и кашинског.

У чин митрополита је изабран 28. августа 2020. године, за време Патријарашке Литургије у Храму Христа Спаситеља у Москви, од стране Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила.