Запитајмо се о будућности човечанства

Књига под називом „Запитајмо се о будућности човечанства“ представља велику духовну ризницу, насталу из пера Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила.

Разматрајући најактуелније теме данашњице, Сватјејши Владика нас вешто води кроз најважније истине Православне Цркве, наглашавајући оно што је најважније и највредније у животима православних хришћана. Велика искушења која су у протеклих неколико векова потресла многе хришћанске заједнице Западног света, оставила су неизбрисиви траг и створила велики јаз у односима између Руске, а самим тим и Српске православне цркве и осталих, тзв. западних хришћана. Дехристијанизација западног света, либерализам, реформација, религиозни екстремизам и тероризам, иновације, улога православља у савременом свету и борба за традиционалне хришћанске вредности, само су неке од тема којима се на страницама књиге „Запитајмо се о будућности човечанства“, бави Његова Светост Патријарх Кирил.

Стављајући на прво место изворне хришћанске вредности, на којима су некада настајале и многе западне цивилизације и европске државе, Његова Светост позива на очување православне вере, као јединог и истинског сведока вековног апостолског учења, Васељенских сабора и догмата Свете Цркве.

Узимајући у обзир чињеницу да превод књиге излази у времену великих искушења и пандемије на глобалном нивоу, подсетићемо на актуелне речи из књиге: Иако се налазимо пред идентичним проблемима, сви ми их различито прихватамо. Оно по чему смо свакако једнаки, јесте претња упућена целокупном човечанству, а тиче се међународног тероризма и дистрибуције оружја за масовно уништење. Овоме се могу придодати и ризик од епидемије на глобалном нивоу, појава нових облика смртоносних вируса, али и природних и техногених катастрофа. Ово су уједно и најважнији разлози због којих се заиста морамо запитати о будућности човечанства, а самим тим ухватити у коштац са свим изазовима данашњице, којих, нажалост, има итекако много.